Bij het Smart & Social fest zijn de wijkbots in twee workshops gebruikt als basis. Een wandeling met 20 mensen en 1 Wijkbot van CMI op Zuid naar Afrikaanderplein, en bij Stadslab werden snelle prototypes gebouwd.

Workshop: Wandel mee met de wijkbot

Kleine, autonome voertuigen, zoals bezorgrobots, robotbedienden of autonome vuilniswagens, beginnen steeds vaker op te duiken in Rotterdam en zijn over een paar jaar naar alle waarschijnlijkheid gemeengoed. Zullen ze onze wijken veranderen in een sci-fi utopie of zullen ze juist nieuwe problemen en hindernissen met zich meebrengen? Tijdens deze sessie wandelen we door de Afrikaanderwijk onder begeleiding van robot (specifiek een wijkbot prototype), kijken we door de sensorogen en oren van de robot naar de buurt en bedenken we met een kritische blik naar mogelijkheden om deze technologieën zo vorm te geven dat ze direct ondersteunend zijn aan wat écht belangrijk is voor de bewoners.

Locatie: Start bij EMI op Zuid, lopend naar het Afrikaanderpark met de robot

Team: Tomasz Jaskiewicz & Iskander Smit

Deelnemers: ongeveer 20 belangstellenden

Wijkbot type Verzamelbot, bestuurd door Tomasz Jaskiewicz. De deelnemers waren in teams ingedeeld en gevraagd op de interacties te letten die wijkbot met voorbijgangers had.

Workshop: Maak een robot voor de wijk

De stad verandert; naast een stad van mensen ontstaat er een ‘city of things’, waarin steeds meer intelligente objecten verschijnen in ons straatbeeld die op eigen initiatief acteren en handelen. Denk bijvoorbeeld aan zorgrobots of bezorgrobots in restaurants. In deze workshop bouw je een low-tech prototype van je eigen idee voor een stadsrobot en reflecteer je kritisch op de effecten ervan op Rotterdam en haar inwoners. Het Stadslab stelt materialen en robots ter beschikking waarop deelnemers hun ideeën los kunnen laten.

Locatie: Stadslab

Feiten

  • Smart & Social Fest werd op 22 april 2023 georganiseerd door de Hogeschool Rotterdam.