Afgelopen Koningsdag hebben we een nieuw experiment gedaan met de Wijkbot, de prototype-kit van een stadsrobot waarmee we in de Afrikaanderwijk aan de slag zijn. Na afloop van het bezoek van de koning organiseerde de wijk een festival in het park. Met de wijkbot was een zogenaamde Verzamelbot gemaakt die hielp het festivalterrein schoon te houden. Het ontwerp en maken van deze Verzamelbot was gedaan door de bewoners van de denktank Cities of Things Lab 010.
Lees meer over het project uitgebreider elders op de website, maar in het kort is het doel om te kijken of het mogelijk is om een nieuwe technologie die normaal vanuit de grote techpartijen zou worden ontwikkeld en verspreid, in plaats daarvan te laten ontwerpen door burgers, en deze ook maximale mogelijkheden te bieden de functie ervan te bepalen. Dat is de Wijkbot, een robot-bouwpakket gemaakt van eenvoudige materialen. Deze versie is daarbij nog helemaal laagdrempelig door het gebruik van een tweedehands Hoverboard als basis, gecombineerd met een standaard open-source controller.
Uiteindelijk is de robot die is gemaakt niet het belangrijkste onderdeel, we willen vooral onderzoeken of we het samen met de bewoners kunnen ontwikkelen. In het project is daarvoor een denktank samengesteld met bewoners uit de buurt. Ook partner in het project is “Studio voor de Stad”, een initiatief van een aantal ontwerpbureaus die graag de ontwerp diensten willen inzetten voor de burgers zelf, in plaats van voor de organisaties die het normaal doel.
Na een aantal sessies om de rol van de robots in de wijk te bespreken en na te denken welke functies ze zouden kunnen krijgen eventueel, bleek dat Koningsdag dit jaar in Rotterdam wordt gevierd en de koning zijn tocht door de stad begint in de Afrikaanderwijk. De groep besluit deze gelegenheid aan te pakken om een robot te schetsen en die op die dat in de buurt uit te testen.
In de tweetal brainstorms is het idee van de Verzamelbot geboren, en in een volgende sessie wordt deze ook daadwerkelijk ingevuld met een maak workshop bij Scrap. De basis is een IBC container die wordt gebruikt in het nieuwe ontwerp van het grondstoffenstation van de markt. De verzamelbot krijgt al snel de functie om herbruikbaar afval te verzamelen. Daarbij is er ook nog een idee dat de verzamelbot ook verhalen uit de wijk zou kunnen verzamelen en deze verspreiden.
Het doel om deze verzamelbot tijdens Koningsdag kennis te laten maken met de buurt. De koning zelfs is er maar kort, maar erna is een openluchtfeest in het park. De groep besluit de Verzamelbot daar te testen.
Het is uiteindelijk goed gelukt. Een groot deel van de groep kon er bij zijn en -belangrijk- de bewoners bij het feest begrepen de functie en maakten er ook soms gebruik van. Er zijn ook zeker dingen die beter kunnen, daarvoor is het een experiment.
De week ervoor was er bij het Smart & Social Fest ook een presentatie en discussie over het project en een wijkwandeling waarbij de deelnemende makers en ontwerpers hun ideeen gaven over de rol van de robot.
De volgende stap moeten we nog bepalen, maar het uiteindelijk ideaal is dat een dergelijke kit gebruikt kan worden door de bewoners om eigen diensten te ontwikkelen en exploiteren. Het eind van het project lijkt een goed te gebruiken kit te worden met de duidelijke beschrijving en handleiding voor het proces. We zullen deze introduceren in de wijk met een kleine conferentie met werksessies hopelijk in de zomer.
- Speciaal voor Koningsdag
- Gebaseerd op Inzamelbot
- Ontworpen in verschillende sessies met Denktank
- Samen met partners Afrikaander Wijkcooperatie en Studio voor de Stad
A WordPress Commenter
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.