Op 14 maart 2023 stuurden we een nieuwsbrief aan alle betrokkenen en geïnteresseerden waarin we een overzicht gaven van de activiteiten van het project Cities of Things LAB010 waar Wijkbot onderdeel van is. Vind hieronder de nieuwsbrief. Laat ons weten als je graag de nieuwsbrief ontvangt.

Cities of Things Lab010 update
Het project Cities of Things Lab010 loopt inmiddels alweer een jaar sinds de kick-off op 16 februari 2022 bij Gemaal op Zuid. Het is een druk jaar geweest voor iedereen, en ook voor ons project. In deze update breng ik je graag op de hoogte van de voortgang en de plannen voor de rest van het project.Je ontvangt deze nieuwsbrief als een van de partners, deelnemer aan een van de activiteiten, of geïnteresseerde. Je uitschrijven van de nieuwsbrief kan uiteraard altijd via de link onderaan de email.
Mijlpalen project:
– Op 16 februari 2022 organiseerden we de officiële kick-off bij Gemaal op Zuid samen met partner Wijkcorporatie Afrikaanderwijk, en naast Hogeschool Rotterdam is ook Studio van de Stad aanwezig.
– Afstudeerder Démie van Bentveld ontwikkelde een eerste versie van de toolkit en doet veel onderzoek in de Afrikaanderwijk.
– De eerste groep studenten Technische Informatica werken aan een manier om de Wijkbot om zich heen te laten kijken en aan te sturen via RobotOS.
Het team van TI studenten presenteert halverwege het project
– Bij de hackathon bij IoT Rotterdam op 9 april testen we de eerste versie van de Wijkbot prototypekit. In het Innovatiecentrum Rotterdam zijn vier teams met een mix van studenten en professionals concepten aan het ontwikkelen, en maken met behulp van de kit snel prototypes en testen die uit in de stad.
De winnaars van de hackathon
– De hackathon wordt nog een keer op kleine schaal overgedaan bij het jubileum van Stadslab 010 op 2 juni.
– Op 3 juni organiseren we de eerste denktanksessie met 7 bewoners uit Afrikaanderwijk en partners van het project. We introduceren het project en houden een eerste brainstorm van de mogelijkheden voor de buurt.
– Tijdens ThingsCon op 9 juni organiseert Tomasz Jaskiewicz een workshop met een versie van de Wijkbot en test deze op straat.
Een speciale versie van de Wijkbot gaat de interactie aan op straat
– 8 juli is de tweede denktanksessie. De contouren van de mogelijkheden worden al wat duidelijker; hoe kan de Wijkbot worden ingezet om het grondstoffenstation op de markt van overgebleven voedsel te voorzien.
– De tweede groep van Technische Informatica studenten gaan aan de slag. Ze slagen erin om sensoren toe te voegen inclusief een plaatsbepaling waarmee de Wijkbot zelfstandig kan rijden van punt a naar punt b en obstakels kan vermijden.
– 23 september is de derde denktanksessie. We testen een eerste versie van de Wijkbot met een aantal kratten op de markt en leggen de reacties vast. Het is goede input om de ideeën verder vorm te geven.
We testen wijkbot op de Afrikaandermarkt
– Eind oktober staat een speciale versie van Wijkbot op de Dutch Design Week. Voor die gelegenheid geven we het prototype de naam Wijkbot en lanceren we de speciale landingspagina wijkbot.nl op de website.
Wijkbot is onderdeel van DDW tentoonstelling
– 16 november is de vierde denktanksessie van 2022 en krijgt het verder vorm.
– Bij de ThingsCon unconference op 9 december wordt de Wijkbot wederom getest op interacties met omstanders, dit keer in het cafe van Het Nieuwe Instituut.
– We spreken met Studio voor de Stad over het ontwerpwerk in het tweede deel van het project.
– We zijn inmiddels in 2023 beland en op 27 januari is een nieuwe denktanksessie, geleid door Bjorn van Raaij van Zeewaardig/Studio voor de Stad. Doel is in een aantal sessies een concreet ontwerp te maken gericht op activiteiten bij Koningsdag.
Denktanksessie in Gemaal op Zuid
– Jordy Boer is als nieuwe afstudeerder bij Hogeschool Rotterdam 7 februari begonnen en gaat verder aan de slag met de toolkit.
– Op 14 februari start ook een team van IPO (Industrieel Productontwerp) van de hogeschool. Zij gaan aan de slag met industrieel ontwerp van de Wijkbot toolkit.
De komende maanden:
– De komende denktanksessies in maart en april staan in het teken om de Wijkbot te ontwerpen en testen met een concrete toepassing waarbij de denktank als opdrachtgever gaat fungeren en Studio voor de Stad als ontwerpers ondersteunt.- Er start waarschijnlijk ook een of meer afstudeerders bij TU Delft Industrieel Ontwerpen.- Op 21 april zal Cities of Things Lab 010 een bijdrage leveren aan het Smart & Social Festival dat door de Hogeschool wordt georganiseerd.

– We gaan plannen maken voor een evenement in de Afrikaanderwijk om de resultaten te tonen. Er staan ook publicaties op de rol.
Tot slot:
Cities of Things Lab 010 heeft in het afgelopen jaar erg veel vooruitgang geboekt. Er zijn verschillende hackathons georganiseerd, ervaringsuitwisselingen met bewoners uitgevoerd en afstudeerders zijn begonnen met hun ontwerpwerk. In komend jaar gaan we verder met het ontwerpen en ontwikkelen van de Wijkbot toolkit, de toepassingsmogelijkheden uitproberen en ervoor zorgen dat de ontwikkeling van wijkbots na afloop van het project door kan gaan.Dank aan allen die tot nu toe een bijdrage hebben geleverd. We zullen je op de hoogte houden via citiesofthings.nl en nieuwsbrieven!