Bij de 10e editie van het IoT Rotterdam-evenement op 8 april 2022, georganiseerd door Creating010 van de Hogeschool Rotterdam, was Cities of Things een van de organisatoren van de hackathon. Het prototypen van “urban smart-things”, als andere naam voor citythings, zal centraal staan. De prototypes werden door de teams getest op straat in Rotterdam.
In de hackathon zullen teams van deelnemers snel een “urban smart-thing” conceptualiseren en prototypen: een plausibele, autonoom werkende agent die zich zal bewegen in de openbare ruimtes van het nabije toekomstige Rotterdam. De deelnemers zullen het prototype confronteren met de burgers van Rotterdam in de openbare ruimtes van de stad, hen interviewen en gezamenlijk reflecteren op de noodzakelijke vormen en inhoud van het publieke debat over de rol van AI in steden.
Het prototype zal gebruikmaken van een vooraf gemaakt “wizard-of-oz” platform, waardoor een menselijke operator op afstand een AI-algoritme kan simuleren en de beweging van het prototype kan controleren. Voorbeelden van mogelijke prototypes zijn onder meer, maar niet beperkt tot, een mobiele vuilnisbak, interactieve straatborden of een mobiele plant.
De teams zullen werken in het nieuwe VONK Innovation Center, gelegen net buiten de Coolsingel in Timmerhuis. De resultaten van de verkenningen worden aan het einde van de dag gepresenteerd in Het Nieuwe Instituut, waar het conferentieprogramma van IoT Rotterdam plaatsvindt.
Meer informatie is te vinden op de website van IoT Rotterdam, en als je dit op tijd leest, doe dan mee!
Het voorbereiden van de wizard-of-oz platforms
De hackathon maakt deel uit van de activiteiten van Cities of Thing Lab010 field lab. We houden je op de hoogte van de resultaten!
Achtergrond
AI wordt steeds vaker gebruikt in steden om de efficiëntie te verbeteren, als onderdeel van stedelijke diensten en infrastructuur, maar wordt ook ingebed in verschillende soorten binnenkort autonoom werkende agents. Autonome personenauto’s zijn slechts een voorbeeld van het gebruik van AI dat binnen het komende decennium gemeengoed zal worden. Er zullen ook autonome vuilniswagens, veiligheids- en verkeersmonitoringsagents, advertentie- en informatierobots, bezorgvoertuigen en nog veel meer zijn… Als burgers denken we nog steeds zelden na over de impact die dergelijke autonome AI-agents zullen hebben op ons dagelijks leven, buiten de geadverteerde verbetering van alledaagse gemakken, zoals het comfort van zorgeloos rijden in een zelfrijdende auto, of het ontvangen van snelle online leveringen. Autonome AI-agents zullen echter binnenkort bijna elk aspect van ons leven beïnvloeden, bijvoorbeeld:
- zullen de openbare ruimte met ons delen bij elke stap,
- zullen automatische banen overnemen (chauffeurs, verkopers, schoonmakers),
- zullen worden gebruikt om ons te monitoren en regels en wetten te handhaven (straatborden en toegangscontrole).
We kunnen niet volledig voorspellen wat de impact van autonome AI-agents zal zijn op onze samenleving en steden, maar we kunnen proberen om gezamenlijk de toepassingen van deze toekomstige technologie te bedenken, te begrijpen en democratisch vorm te geven, zodat deze onze samenleving zo goed mogelijk dient. Als niet-expert burgers missen we echter eerste hand ervaringen met autonome agents in de alledaagse omgeving, die we als referentiepunt kunnen gebruiken voor debat en discussie over AI-gerelateerde ontwikkelingen.