Social Citythings in de IoTRotterdam Hackathon
Zoals aangekondigd in de laatste post, werd het Cities of Things Lab010 uitgenodigd om samen met Creating010 en Civic Prototyping Lectorate de hackathon van dit jaar’s IoTRotterdam evenement te organiseren. Uiteindelijk namen vier teams deel en bouwden ze enkele zeer mooie stadselementen; autonome bewegende objecten op straten van onze nabije toekomstige steden. Het doel van de stadselementen werd niet gedefinieerd en maakte deel uit van het proces van de teams. Geweldig om te zien dat de meeste teams besloten om de stadselementen een sociale rol te laten spelen in het stadsleven.
Het winnende team presenteerde hun project Kickbots. Het team deed een snel onderzoek op straat om hun strategie te definiëren voor een stadselement dat als interventie in vroeg stadium onrust op straat wil zijn. Door een zelfbewegende boksbal te maken die voelt waar de spanning oploopt, wordt de zogenaamde angel uit een potentieel conflict of escalatie gehaald.
Na het bouwen van het prototype met behulp van het wizard-of-oz-robotplatform, testte het team de Kickbot op straat en verifieerde de aantrekkelijkheid van de interactie.
Hulp ter plekke als het nodig is
De tweede winnaar maakte een stadselement genaamd Mobeh dat functioneert als een verplaatsbare AED (Automated External Defibrillator). Vooral voor mensen die op straat leven, maar ook voor andere noodgevallen, kan Mobeh helpen met een selectie van EHBO-tools.
De ‘Mobile Support Robot’ had een sociaal aspect omdat het team een rol voorzag in het helpen van mensen op straat die geen directe toegang hebben tot gezondheidszorg, tenzij ze het geluk hebben dat iemand om hen geeft.
Steun zware pakjes
De derde prijs was voor het stadselement met een minder sociaal doel. Baghopper heeft als doel mensen te helpen een zware last te dragen. De focus lag vooral op toeristen die het moeilijker vinden om tassen te dragen en de Baghopper kan een welkome vriend van de stad zijn. Het kan tegelijkertijd enkele stadstours begeleiden.
Team Hypnos kreeg een eervolle vermelding voor storytelling. Het prototype overleefde de eerste testronde niet, dus het team besloot te pivoteren en het onderzoek te gebruiken om een statement te maken over de vergeten – of erger nog; de verwaarloosde en ontkende positie van daklozen in de stad. Om te voorkomen dat daklozen op straat slapen, heeft de stad Rotterdam besloten om te verbieden om op straat te blijven. Als strategie willen ze de daklozen een verplaatsbare brancard aanbieden die deze regel doorbreekt. Het bleek dat de politie op straat het echter niet als brancard zag, maar als een voertuig zonder vergunning. De presentatie was desalniettemin geweldig en gebruikte de gelegenheid om een provotype in plaats van een prototype te maken.
Vervolg gepland
De hackathon was een groot succes, vinden we. Ten eerste hadden we een geweldige locatie dankzij het Innovatieteam van de gemeente Rotterdam. Dit was het eerste evenement om het uit te testen als een creatieve makerspace, en er zal nog veel meer komen. Houd de website Vonkrotterdam.nl in de gaten.
Dankzij het wizard-of-oz-platform was het mogelijk om te focussen op de interacties van de stadselementen op straat. We hebben veel geleerd over hoe we dit in de toekomst kunnen verbeteren, iets waar de afstudeerder Demi van Bentveld zich op richt in haar project.
We nodigen de teams uit om verder te werken aan de projecten als ze dat willen. Vooral de verbinding met andere sensoren en objecten en de intelligentie en agency van de objecten kunnen profiteren van meer tijd om uit te werken. We streven ernaar om meer te publiceren over de lessen van deze hackathon en de follow-upacties. We hopen dat we kunnen itereren en resultaten kunnen delen tijdens de ThingsCon-conferentie op 9 en 10 juni.
Vanuit het Cities of Things Lab010 danken we alle teams en de jury voor hun bijdragen!