Op 5 oktober bezocht Wijkbot Hamburg op uitnodiging van het festival “CityClimate meets CreativeCoding”. We gaven een workshop waarbij de Wijkbots werden ingezet voor “Climate Change Awareness”. Drie teams werkten aan een interpretatie van het doel nadat we een korte inleiding gaven over de achtergronden van de Wijkbot en de voorbeelden van eerdere projecten (zie deze website 🙂

Het was een inspirerende sessie met goede en creatieve participanten die in de drie uur lange workshop instaat waren om een flink aantal inspirerende ideeën te formuleren, deze snel te prototypen en ook nog op straat te testen.

In de onderstaande impressie zie je het resultaat. We gebruikten voor deze workshop voor het eerst een nieuwe gestandaardiseerde robuuste versie met de gestandaardiseerde maten en iets langere wielbasis. Daarnaast was ook de kleine Wijkbot vanuit Nederland meegekomen. De drie teams hadden allen een eigen interpretatie en een verschillende rol gekozen voor de wijkbot..

  • Een team wilde awareness creëren door een rijdende bescherming te bieden tegen zon of regen, en daarbij degene die plaatsnam kreeg informatie te horen over klimaatverandering waarvoor een podcast werd gebruikt
  • Een ander team ontwikkelde een katapult waarmee vragen over klimaat verandering konden worden afgeschoten en gevangen. 
  • Het antwoord op ja/nee vraag kon in een stem koker worden gedeponeerd. Ook een manier om na te denken over klimaat themas
  • Het derde team ontwikkelde een sociale functie met de robot, waarbij de robot geld inzamelde maar ook meteen weer aanbood. 

Bij het naar buitengaan en de robots onder het winkelde publiek laten rondlopen was weer heel leerzaam. In het algemeen riepen de robots positieve reacties op. Mensen zijn nieuwsgierig, kijken er naar, en pas in tweede instantie eventueel op zoek naar een verklaring. Het interactieren met de robot hangt heel erg af van de functie van de robot. Drempels kunnen hoog zijn. Het blijkt het beste te werken als een mens de robot vergezeld en de passanten uitnodigt deel te nemen. Er moet altijd een drempel worden over gegaan.

Al met al was de hele workshop een voorbeeld hoe de wijkbot-kit het mogelijk maakt snel ideeën te ontlokken en aan de slag te gaan. Het toepassen van een specifieke vraag zoals het spelen van een rol in het oplossen van Climate Change, werkt alleen maar als een versneller.

Het is voor de ideevorming goed om In een 3 uur durende workshop zijn de stappen kort en de tijd om ideeën helemaal te doordenken niet aanwezig. Bij een langere workshop zou het interessant zijn om met de eerste bevindingen terug te gaan naar de teken en bouwtafel en aanpassingen te doen obv leerpunten.

We danken de organisatie van het festival voor de uitnodiging.